Scriptie schrijven = een goed onderwerp kiezen

Een goed onderwerp voor je scriptie kiezen bespaart je een hoop ellende. Maar hoe kom je er nou achter wat een goed onderwerp is? In deze blog geven wij een aantal tips mee om je daarbij te helpen.

Een goed onderwerp voor je scriptie kiezen bespaart je een hoop ellende. Maar hoe kom je er nou achter wat een goed onderwerp is? In deze blog geven wij een drietal tips mee om je daarbij te helpen.

Tip 1 Stel jezelf de vraag: wat fascineert mij?

Je kunt denken aan een fenomeen of verschijnsel dat je heel interessant vindt. Dat kan van alles zijn. Ben je benieuwd waarom het filmpje ‘Gangnam Style’ viral is gegaan op Youtube? Ben je gefascineerd door de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Of maak je je zorgen over wat de apps op je telefoon met je privacy te maken hebben? Neem dat dan mee in je achterhoofd.

Hulpmiddel: maak een lijst van 10 mogelijke fenomenen waar je graag onderzoek naar zou willen doen. Slaap er een nachtje over en beperk het lijstje vervolgens tot een top 5.

Een andere tip is om te kijken naar de vakken of cursussen die je de afgelopen jaren hebt gevolgd. Welke vond je hiervan het meest interessant en waarom? En hoe heeft dat te maken met de reden waarom je je opleiding koos? Als je dat helder hebt, kijk dan nog eens de literatuur door van die cursus. Welke boeken of teksten zijn je het meest bij gebleven? Waar zou je graag meer over willen weten?

Hulpmiddel: maak een lijstje van de literatuur waar je tijdens je studie de meeste plezier aan beleefd heb.

Tip 2: Combineer je interesses met je favoriete literatuur

Probeer nu te kijken hoe de verschijnselen die jij interessant vindt kunnen worden gekoppeld aan de literatuur. Dat is een hele klus, maar als je dit goed doet, dan wordt het straks veel makkelijker om je onderzoek uit te voeren. Ik zal je een voorbeeld geven van mijn eigen promotieonderzoek. Dat zou je kunnen zien als een scriptie in het groot.

Ik raakte steeds meer  geïnteresseerd in de manier waarop religieuze groepen marketing en branding inzetten om mensen aan zich te binden. Vervolgens kwam ik erachter dat de religieuze leiders, zoals de paus of de Dalai Lama werden ingezet als het gezicht daarvan. Dat heeft uiteindelijk geleid tot mijn interesse in het fenomeen personal branding.

Veel van de beste literatuur die ik daarover gevonden heb, heb ik pas na 2 jaar onderzoek ontdekt. Dat kan natuurlijk niet voor een scriptie, want daar heb je gewoon de tijd niet voor. Probeer daarom altijd te beginnen vanuit de literatuur die je al goed kent!

Tip 3: Baken je onderwerp af

Het goed afbakenen van je onderwerp is van levensbelang om niet knettergek te worden. Dat heb ik uiteindelijk ook met mijn eigen onderwerp moeten doen. Ik kwam toen uiteindelijk uit op: ‘De Personal Branding van 4 Religieuze Leiders’.

Voor dit onderwerp heb ik ervoor gekozen om me te beperken tot de analyse van de Instagramfoto’s van de vier religieuze leiders in één jaar tijd.  Dat levert nog steeds honderden foto’s op, terwijl ik al heel ver ben ingezoomd op een heel specifiek onderwerp. De afbakening van je onderwerp heeft alles te maken met de onderzoeksvraag die je gaat stellen. Hoe je dat doet, daar lees je meer over in de blog die op 1 maart verschijnt.

Theo Zijderveld

Vastgelopen met je scriptie en extra hulp nodig? Wij kunnen je verder helpen. Neem contact met ons op en wij overleggen hoe we jou verder kunnen helpen. 

Beeld: Unsplash. 

Auteur: Theo Zijderveld

Na mijn studies Communicatiewetenschappen en Theologie heb ik me dankzij een Fulbright Beurs in de Verenigde Staten verder kunnen specialisatie in de relatie tussen media, religie en cultuur. Vervolgens heb ik een aantal jaar bij de Rijksoverheid gewerkt op het gebied van informatiemanagement, social media en dienstverlening. In 2012 startte ik vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken het Rijksbreed Kennisnetwerk Social Media & Webcare op. Drie jaar lang organiseerde ik seminars, workshops en trainingen over webcare en social media. Sinds april 2015 ben ik fulltime ondernemer en doe ik als Ph.D student onderzoek naar The Personal Branding of Religious Leaders.