Scriptie schrijven = je laptop vervangen door pen & papier

Wil je écht geconcentreerd kunnen nadenken, leg dan je smartphone, iPad en laptop aan de kant. Natuurlijk lever je straks je scriptie niet handgeschreven aan, maar een groot deel van het denkwerk kan je al wél met pen en papier uitwerken. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

1. Je kunt beter nadenken

Schrijven met pen en papier is een complexe, motorische bezigheid. Veel meer dan typen. Hierdoor leggen je hersenen en spieren allerlei nuttige verbindingen, waardoor je dingen veel beter kunt onthouden.

2. Je wordt minder afgeleid

Hoewel al die apparaten heel handig zijn, zijn ze vijand nummer één voor je concentratie. Papier is geduldig en leidt je niet af. Er zijn talloze onderzoeken die aantonen dat multitasken niet werkt, dat social media en apps verslavend zijn en dat dit ten koste gaat van je creativiteit en analytisch vermogen.

3. Je schrijfkwaliteit gaat ervan omhoog

Mensen schrijven gemiddeld 30 tot 40 woorden per minuut. Daardoor kun je beter nadenken over wat je schrijft. Het voorkomt ook dat je het ‘instant edit syndrome’ krijgt, waarbij je zinnen steeds gaat herschrijven. Als je nadenkt en dingen rustig opschrijft die je niet meteen kan deleten, lever je betere teksten aan.

4. Je wordt er ‘zen’ van!

Het is niet voor niets dat kleurboeken voor volwassenen zo populair zijn. Je wordt er helemaal rustig van. Je kunt je concentreren op één ding. Dat effect kun je ook bereiken door met je eigen handschrift je ideeën op te schrijven. Door de concentratie die je nodig hebt om te schrijven, word je helemaal rustig.

Notitieblokjes

Intussen heb ik een hele lading notitieboekjes versleten waarin ik losse gedachten, ideeën en samenvattingen geschreven heb. Pas later heb ik ze uitgetypt en verwerkt in mijn onderzoek. Je kunt gebruik maken van oude schriftjes van vroeger, notitieblokjes die je gratis hebt gekregen bij open dagen, maar die nu staan te verstoffen, of je koopt hele hippe en dure Moleskine of PaperBlanks. En mocht je een hele Fancy technologische oplossing willen, dan is er ook nog de reMarkable paper tablet waarmee je alleen kunt lezen en schrijven.

Maar hoe gebruik je zo’n notitieblokje? Zorg er in ieder geval voor dat je je notitieboekje, in welke vorm, altijd bij de hand hebt. Het is handig dat je boekje dus niet te groot is, niet uit elkaar valt en goed in je tas past. De beste ideeën krijg je soms tijdens het douchen, op de fiets, of op andere momenten dat je niet heel hard aan het nadenken bent. Dan is het handig dat je je ideeën snel kunt opschrijven.

Werk daarnaast je ideeën ook gewoon eens uit op pen en papier. Schrijf je gedachten over je onderzoek helemaal uit, ook al heb je (net zoals ik) een verschrikkelijk handschrift.

Oh, en de schrijfkramp? Daar moet je wel eventjes doorheen… 😊

Meer informatie

https://www.mindful.org/the-simple-joy-of-writing-by-hand/ https://www.huffingtonpost.com/2014/09/12/writing-on-paper_n_5797506.html

Theo Zijderveld

Vastgelopen met je scriptie en extra hulp nodig? Wij kunnen je verder helpen. Neem contact met ons op en wij overleggen hoe we jou verder kunnen helpen. 

 

 

 

 

 

Auteur: Theo Zijderveld

Na mijn studies Communicatiewetenschappen en Theologie heb ik me dankzij een Fulbright Beurs in de Verenigde Staten verder kunnen specialisatie in de relatie tussen media, religie en cultuur. Vervolgens heb ik een aantal jaar bij de Rijksoverheid gewerkt op het gebied van informatiemanagement, social media en dienstverlening. In 2012 startte ik vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken het Rijksbreed Kennisnetwerk Social Media & Webcare op. Drie jaar lang organiseerde ik seminars, workshops en trainingen over webcare en social media. Sinds april 2015 ben ik fulltime ondernemer en doe ik als Ph.D student onderzoek naar The Personal Branding of Religious Leaders.